Wat is het Comité??

Het " Stedelijk Roemenië Comité Diest " werd opgericht in 1989.
Met Kerstmis dat jaar brak in Timishoara, een provinciehoofdstad westelijk in Roemenië, een burgeropstand uit die leidde tot een revolutie en uiteindelijk tot de val van dictator Ceaucescu.

Onmiddellijk kwam in het westen een golf van solidariteit op gang. Talloze Roemeense dorpjes werden ter adoptie verdeeld onder Duitse, Oostenrijkse, Nederlandse, Franse en Belgische steden en gemeenten.

Onder het toezicht van het Belgisch coördinatiecentrum " Adoptiedorpen Roemenië " kreeg de stad Diest het dorpje Apold toegewezen.
Apold is een dorpje centraal in Roemenië gelegen, in de provincie Transylvanië, aan de uitlopers van de Karpaten. Het telt een tweehonderdtachtigtal huizen ( gezinnen ), ongeveer duizend inwoners. Een typisch Roemeens provinciedorpje met een traditionele samenstelling van burgemeester, dokter, schoolhoofd en een pastoor.

Openbare gebouwen zijn het gemeentehuis, het dispensarium ( een dokterskabinet en apotheek ) een post- en telefooncentrale, een schoolgebouw voor de lagere afdeling ( tot het 7de studiejaar ) een kleuterschooltje, een ontmoetingscentrum en een parochiezaaltje.
Het dorpje heeft een Orthodox en een Katholiek kerkje, daar waar 90% van de gemeenschap orthodox is.